O nas

Poznajmy się

VIVERE ITALIANO - VINO, CUCINA, PIZZA

Restauracja w której poczujesz się jak na ostatnich wakacjach w słonecznej Italii. Włoscy kucharze, obsługa, wina i wysokoprocentowe alkohole wyselekcjonowane i sprowadzane na nasze zamówienie. Vivere Italiano to jednak przede wszystkim jedzenie, którego składniki importujemy sami, mając pewność ich pochodzenia, świeżości i jakości!  Menu Vivere Italiano to pełen wachlarz klasycznych włoskich przysmaków: owoców morza, mięs,  a także past i tradycyjnej pizzy, które serwujemy również w wersji bezglutenowej. Co więcej, naszym gościom codziennie proponujemy dania spoza karty. Dodatkowo od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00-16:00 zapraszamy na lunch. Zupa dnia oraz pizza margherita lub pasta za jedyne 24 zł !

Jesteśmy jedyną restauracją włoską we Wrocławiu która otrzymała certyfikat OSPITALITA ITALIANA, przyznawany przez włoską Izbę Przemysłowo - Handlową, AUTENTYCZNYM restauracjom włoskim poza Italią.

Vivere Italiano to także sklep, w którym możesz kupić biologiczne i bezglutenowe włoskie wyroby - nasze flagowe produkty to miedzy innymi Oliwa z Apulijskich Oliwek extra vergine/bio/, makarony firmy Rummo/tradycyjne i bez glutenowe/, a także szeroka oferta włoskich win od północnego Muller thurgau do słonecznego Grillo z Sycylii.

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z NASZYMI WYJĄTKOWYMI, NATURALNYMI PRODUKTAMI

Nasze produkty to przede wszystkim doskonały smak i bogactwo naturalnych składników. W VIVERE ITALIANO stawiamy na wysoką jakość i różnorodność tradycyjnych, włoskich produktów. Dlatego nasze sklepowe półki uginają się od wyśmienitych składników. Znajdziesz u nas m.in. konfiturę z jabłka i lukrecji, ciemnofioletowy ryż, fantazyjne makarony czy całą gamę aromatycznych i biologicznych oliw. Samo zdrowie we włoskim stylu!

Pobierz katalog

Nasze Menu

Włoskie specjały Vivere Italiano

Antipasti

  1. Selezione di 4 affettati

    Specjalnie wyselekcjonowane  wędliny włoskie
    Uniquely selected Italian cured meats

  2. Selezione di 4 formaggi

    Wybór gatunkowych serów włoskich
    Variety of quality Italian cheeses

  3. Insalata di mare

    Krewetki, ośmiornica, kałamarnica, małże, papryka, seler, oliwa z oliwek extra virgin, cytryna, pieprz i ocet
    Prawns, octopus, cuttlefish, mussels, pepper, extra virgin olive oil, lemon, pepper and vinegar

  4. Pepata di cozze

    Cozze, prezzemolo, olio extravergine di oliva bio, aglio
    Małże, pietruszka, oliwa z oliwek extra virgin, czosnek
    Mussels, parsley, olive oil extra virgin, garlic

  5. Carpaccio di manzo

    Filetto di manzo, olio, limone, sale, pepe, grana, rucola, pomodorini
    Carpaccio wołowe, oliwa, cytryna, sól, pieprz, ser grana padano, rukola, pomidorki koktajlowe
    Beef carpaccio, olive oil, lemon, salt, pepper, grana padano cheese, cherry tomatoes

  6. Involtino di melanzane

    Melanzana, pecorino, olive, uova, capperi, acciughe, pane, salsa pomodoro
    Bakłażan, ser pecorino, oliwki, jajko, kapary, anchovies, chleb, sos pomidorowy
    Eggplant, pecorino cheese, olives, egg, capers, anchovies, bread, tomato sauce

Zuppe

  1. Zuppa del giorno

    Zupa dnia
    Soup of the day

  2. Vellutata di pomodoro

    Crema di pomodoro, olio extravergine di olive e basilico, aglio, cipolla
    Krem pomidorowy, oliwa z oliwek extra virgin, bazylia, czosnek, cebula
    Creamy tomato soup with extra virgin olive oil, basil, garlic, onion

  3. Zuppa di pesce (a seconda del pescato)

    Zupa rybna
    Fish soup

Insalate

  1. Insalata della Sicilia

    Insalata mista, pomodorini, rucola, acciughe della Sicilia, olive, tonno e olio extravergine di oliva
    Sałata z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, anchois (sardele), oliwkami, tuńczykiem i oliwą extra virgin
    Mixed salads with cherry tomatoes, rocket salad, anchovies from Sicily, olives, tuna and extra virgin olive oil

  2. Insalata del Piemonte

    Insalata mista, pollo alla griglia, uova sode, pomodorini ed olio extravergine di oliva
    Sałata z grillowanym kurczakiem, gotowanym jajkiem, pomidorkami koktajlowymi i oliwą extra virgin
    Mixed salads with grilled chicken breast, egg, cherry tomatoes and olive oil extra virgin

Primi Piatti

  1. Spaghetti alla norma

    Sos pomidorowy, bakłażan, bazylia, ser cacioricotta (mleko krowie, owcze, kozie)
    Spaghetti with tomato sauce, eggplant, basil and cacioricotta cheese (made of cow, sheep and goat milk)

  2. Linguine con vongole, pesto genovese e pomodori secchi

    Pasta typu linguine, pesto genovese, suszone pomidory, małże vongole
    Linguine pasta, pesto genovese, sun-dried tomatoes, vongole mussels

  3. Gnocchi ai 4 formaggi

    Gnocchi (kluseczki ziemniaczane) w salsie serowej
    Gnocchi (potato dumplings) with creamy sauce made of 4 kinds of cheese

  4. Risotto ai funghi porcini

    Ryż, borowiki, białe wino, cebula, oliwa z oliwek, pietruszka
    Risotto with porcini mushrooms, white wine, onion, olive oil extra vergine, parsley

  5. Pasta fresca al nero di seppia o Risotto ai frutti di mare

    Cozze, vongole, gamberetti, calamari, prezzemolo e olio extravergine.
    Domowy makaron z tuszem kałamarnicy lub risotto z małżami (cozze, vongole), krewetkami, kalmarami
    pietruszką oraz oliwą z oliwek extra virgin
    Home-made black pasta or risotto with mussels, clams, prawns, squid, parsley, extra virgin olive oil

  6. Tubettini cozze e fagioli

    Makaron typu tubettini z małżami i fasolą
    Tubettini pasta with mussels and beans

  7. Tagliatelle alla bolognese

    Ragù di carne mista con cipolla, sedano e carota, salsa di pomodoro, olio extravergine
    Domowe tagliatelle w pomidorowym sosie mięsnym alla bolognese (cebula, seler, marchewka, oliwą)
    Home-made tagliatelle with bolognese sauce (onion, celery, carrot, olive extra virgin oil)

  8. Penne all’arrabbiata con guanciale

    Makaron typu penne, sos pomidorowy, ostra papryczka peperoncino, guanciale (boczek)
    Penne pasta, tomato sauce, chili pepper, lard from the pig’s cheek

Secondi piatti

  1. Polpo in guazzetto

    Ośmiornica duszona w sosie pomidorowym z ziemniakami, selerem naciowym i oliwkami
    Braised octopus with tomato sauce, potatoes, celery and olives

  2. Frittura di mare

    Calamari, gamberetti e pescato del giorno infarinati nella semola
    Kalmary, krewetki i ryba dnia w panierce z semoliny (pszenicy durum)
    Squids, shrimps and fish of the day in tempura of semolina (durum wheat)

  3. Orata alla grilia

    Grillowana dorada podana na sałacie
    Grilled sea bream, vegetable salsa

  4. Gamberoni all’arancia (4 pz.)

    Grillowane krewetki (gamberoni) na pomarańczy
    Grilled prawns (gamberoni) served with an orange

  5. Bistecca fiorentina

    Stek wołowy T-bone, zapiekane ziemniaczki
    Beef T-bone, roasted potatoes

  6. Filetto al vino rosso con insalata

    Filet wołowy w czerwonym winie podany z sałatą
    Beef fillet with red wine served together with vegetables salad

  7. Tagliata di entrecôte con rucola, pomodorini e grana 150g

    Antrykot, rukola, pomidorki koktajlowe, ser grana padano
    Entrecote, rocket salad, cherry tomatoes, grana padano cheese

  8. Scaloppina al vino/limone/funghi porcini

    Eskalopki z polędwicy wołowej do wyboru w białym winie, cytrynie lub borowikach podane z warzywami
    Beef escalope with white wine, lemon or porcini mushrooms served with vegetables

le Pizze ok. 33 cm

  1. Margherita

    Pomodoro, mozzarella e basilico
    Sos pomidorowy, mozzarella i bazylia
    Tomato sauce, mozzarella and basil

  2. Napoli

    Pomodoro, acciughe di Napoli e origano
    Sos pomidorowy, anchois (sardele) z Neapolu i oregano
    Tomato sauce, anchovies from Napoli and oregano

  3. Calabria

    Pomodoro, mozzarella, parmigiano, salame piccante e nduja
    Sos pomidorowy, mozzarella, parmezan, ostre salami i pikantna kiełbasa nduja
    Tomato sauce, mozzarella, parmigiano cheese, spicy salami and spicy sausage nduja

  4. Bologna

    Mozzarella, auricchio, mortadella
    Mozzarella, ser auricchio, mortadella
    Mozzarella, auricchio cheese, mortadella

  5. Vivere italiano

    Pomodoro, mozzarella, friarielli, ricotta, acciughe e pomodori secchi
    Sos pomidorowy, mozzarella, marynowane liście rzepy, ricotta, anchois, suszone pomidory
    Tomato sauce, mozzarella, turnip tops, ricotta, anchovies and sun-dried tomatoes

  6. Modena

    Pomodoro, mozzarella, prosciutto cotto, rucola, grana padano e pomodorini
    Sos pomidorowy, mozzarella, szynka gotowana, rukola, ser grana padano i pomidorki koktajlowe
    Tomato sauce, mozzarella, ham steak, rucola, grana padano cheese and cherry tomatoes

  7. Vegetariana

    Mozzarella, zucchine, melanzane, funghi, pomodori secchi e friarelli
    Mozzarella, cukinia, bakłażan, grzyby, suszone pomidory i liście rzepy
    Mozzarella, zucchini, eggplant, mushrooms, sun-dried tomatoes and turnip tops

  8. Valtellina

    Pomodori, mozzarella, speck della Valtellina e cacioricotta
    Sos pomidorowy, mozzarella, speck z Valtelliny i ser cacioricotta
    Tomato sauce, mozzarella, speck ham from Valtellina and cacioricotta cheese

  9. Roma

    Pomodoro, mozzarella, guanciale, pecorino e pomodori secchi
    Pomidory, mozzarella, policzki wieprzowe, ser pecorino i suszone pomidory
    Tomatoes, mozzarella, jowl bacon, pecorino cheese and sun-dried tomatoes

  10. Matera 4 Formaggi

    Gorgonzola, Auricchio, Grana padano e pecorino

  11. Parma

    Pomodoro, mozzarella e prosciutto crudo di Parma
    Sos pomidorowy, mozzarella i prosciutto crudo z Parmy
    Tomato sauce, mozzarella and prosciutto from Parma

  12. Frutti di mare

    Mix owoców morza
    Mix of sea food

Dolci

  1. Gelato

    Gelato al Cioccolato con olio Extravergine Biologico e sale Rosso delle Hawaii
    Lody czekoladowe z oliwą extra vergine i hawajską czerwoną solą
    Chocolate ice-cream with olive oil extra vergine and red salt

  2. Cannolo Siciliano

    Cannolo Siciliano Rotto con scorza di Lime
    Cannolo siciliano, ser ricotta, limonka
    Cannolo siciliano, ricotta cheese, lime

  3. Affogato al caffè

    Affogato al caffe e Amaretto di Saronno
    Lody kawowe z likierem Amaretto di Saronno
    Coffee ice-cream with Amaretto di Saronno

  4. Tortino al Cioccolato nero Callebaut

    Suflet czekoladowy
    Chocolate souffle

  5. Dolce di casa

    Deser dnia
    Dessert of the day

Nagrody

Włoska jakość potwierdzona wyróżnieniami

Żółty przewodnik powstał ponad 50 lat temu we Francji. Swoją historią sięga aż do 1961 roku, kiedy to dwóch Francuzów: Henri Gault i Christian Millau w gazecie "Paris-Presse" zaczęło opisywać swoje wędrówki po paryskich restauracjach i barach. Ich felietony szybko zyskały masę czytelników i stały się opiniotwórcze. Jedenaście lat później ci krytycy kulinarni wydali swój pierwszy niezależny przewodnik po restauracjach francuskich. Obecnie żółte przewodniki wydawane są we Francji, Austrii, Szwajcarii, Belgii, Luksemburgu, Holandii, Niemczech, Australii, Węgrzech, a także od trzech edycji w Polsce. Przewodnik dyktuje trendy kulinarne w 12 krajach świata. Rygorystyczne kryteria, anonimowi inspektorzy, tysiące degustacji. Każdego roku ocenianych jest około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafia mniej niż połowa, są to – jak zapewniają jego autorzy – prawdziwe perły gastronomiczne. W polskiej edycji przewodnika na rok 2018 opisanych zostało 580 restauracji, w tym Vivere Italiano. Dziękujemy!

Naturalne zamiłowanie Włochów do budowania relacji międzyludzkich podnoszenia jakości życia, wzniosła "cultura della tavola" do formy sztuki, której cechami wyróżniającymi są jakość i autentyczność. Dziś kuchnia stanowi ważny filar włoskiej kultury i dziedzictwa, które należy chronić przed wszelkimi zmianami i fałszerstwami. W tym celu Włoska Izba Gospodarcza (Unioncamere), stowarzyszenie Włoskich Izb Handlowych (Assocamerestero) a także Włoski Instytut Badań nad Turystyką ISNART stworzyły "Ospitalita Italiana - Ristoranti nel Mondo", certyfikat przyznawany wysokiej jakości włoskim restauracjom na całym świecie. Vivere Italiano jest jedyną restauracją we Wrocławiu, która może poszczycić się przyznaniem certyfikatu.

Galeria

Zajrzyj do nas!